amplificatoare in paralel

Post Reply
baldovica

amplificatoare in paralel

Unread post by baldovica » Wed Apr 04, 2018 10:43 pm

Salutare!

Poate ca titlul topicului este impropriu a ceea ce vreau sa descriu/intreb aici...dar va/ma lamuriti voi

Am de facut un panou de comanda pentru un stand de prezentare 8 radio cd-uri auto ce trebuiesc comutate pe 3 seturi de difuzoare,
un singur radio pornit, pe o singura pereche de difuzoare (la un moment dat), oricare radio pe oricare set de boxe

Partea de selectare, player-boxe am facut-o deja cu un arduino nano si niste decodificatoare BCD-7segmente (CD4543)/BCD-zecimal(CD4028)
4543-ul imi comanda displayul LED iar 4028-ul imi comanda niste relee
Am ales relee pentru (partea de alimentare) ca nu stiu cine va monta(si cum) radio-cd/mp3/etc , iar o simpla siguranta ma va scuti de batai de cap in caz de scurturi.

Problema intervine pe partea de comutare a boxelor, unde se stie ca in cazul "sculelor" (de uz) auto se folosesc amplificatori finali in punte, ceea ce presupune comutarea a 4 borne de conexiuni x 8 aparate x 3 perechi de boxe, deci un total de 22 de relee cu 2 perechi de contacti daca merg tot pe relee ceea ce mi se pare cam mult, nu as vrea sa ma apuc de crosetat atatea conexiuni.

intrebarea mea ar fi legata de posibilitatea de a conecta in paralel, in mod direct iesirile (cate 2 canale) a celor 8 radio/cd/mp3...ce-or fi, si utilizarea a doar 3 relee care sa selecteze perechea de boxe dorita in conditiile in care doar un singur aparat va fi pornit la un moment dat.

Se poate putina teorie sau tre sa fac o proba practica ca sa aflu asta?

https://youtu.be/41rDZiSlcg0

zal

Re: amplificatoare in paralel

Unread post by zal » Thu Apr 05, 2018 11:07 pm

La conectarea în paralel a două sau mai multe amplifuri, se folosesc amplifuri identice, reglate cît mai precis şi ieşirile înseriate cu cîte o rez de valoare mică, similar ca la sursele de alimentare cu mai mulţi trz de putere în paralel. 0,1...0.22 Ohmi. Fiind în punte şi amplifuri diferite, chiar dacă unul e oprit, nu e cuşer să le pui în paralel.

baldovica

Re: amplificatoare in paralel

Unread post by baldovica » Fri Apr 06, 2018 10:00 am

Am observat ca unele aparate (probabil mai toate), dezactiveaza amplificatorul (bagandu-l in stand-by) chiar si dupa 5 secunde de la momentul in care sunt oprite (prin inlaturarea +12V de pe pinul IGN) , as putea pune un delay pe pornire.
Oare e concludent un test in care conectez toate cele 4 iesiri ale unui IC amplificator (ex TDA7388) paralel (fie si prin cate o rezistenta de 0.2ohm inseriata cu fiecare pin de iesire) iar astea 4 iesiri le pun tot paralel cu o boxa in care debitez semnal dintr-un radio-cd?
TDA-ul va ramane nealimentat (doar ca simulare sarcina)

baldovica

Re: amplificatoare in paralel

Unread post by baldovica » Sun May 06, 2018 10:44 pm

...ca sa nu las in aer problema mea, revin cu rezultatele/rezolvarea.
Reamintesc ca este vorba de amplificatoare audio (auto) in punte, in urma testelor "practice" nu sunt probleme la conectara in paralel a amplificatoarelor atata vreme cat, doar unul singur este alimentat si in stare de functionare (cu tensiune pe iesire ), in situatia in care 2 amplificatoare sunt "operationale" apar niste manifestari cel putin neplacute (in sensul in care sursa de alimentare a intrat in protectie).
Am folosit in cele din urma relee

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest