Cum se face un amplificator cu tuburi

Post Reply
Petru

Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by Petru » Thu Jun 09, 2016 12:54 pm

Sal'tare tuturor.

Deschid acest topic foarte util, zic eu, inclusiv mie despre cum se face un amplificator cu lampi:

1. Cum se face amplasarea trafurilor pe carcasa;
2. Cum se fac legaturile de masa, bucle de masa;
3. Cum se face cablarea;
4. Cum amplaseaza si conecteaza mufele de intrare;
5. Cum se amplaseaza in carcasa cablul de 220V alternativ;
6. Orice alte informatii care sa contribuie la realizarea unui amplificator dupa toate regulile pentru o functionare corecta si lipsita de brum.

Va rog sa contribuiti la acest topic cu informatii din experienta dvs teoretica si practica.
Multumesc.

fcon

Re: Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by fcon » Thu Jun 09, 2016 4:39 pm

Daca gasiti subiectul interesant, am strans toate informatiile de la A la Z despre constructia unui amplificator SE cu EL84 intr-un tutorial (un pic de teorie, restul practica pas-cu-pas si explicatii), intr-un fisier pdf, la adresa: http://www.finitesite.com/fcon/EL84_SE.pdf (site personal, pe un server public, unde imi pastrez arhiva de electronica. Practic, nu am pagini web...).
Am constatat ca aici nu se pot atasa fisiere cu extensia <pdf>.

Cred ca acopera toate punctele mentionate de colegul <Untold>. Tutorialul este conceput cu mai bine de 2 ani in urma, dintr-o serie de articole de prezentare a amplificatoarelor pe lampi. Prezentarea este la nivel de incepator, asa incat va rog sa culegeti numai informatiile care va intereseaza.
-------------
De asemenea, va rog sa nu imi luati in nume de rau faptul ca ma cam "bag" peste tot si in mod exhaustiv, insa nu am ce secrete sa iau cu mine la pensie si nici in lumea de dincolo...
Cunosc o multime de tineri pasionati, care pot desprinde cate ceva din acei zeci de ani petrecuti cu aceasta pasiune (audio) de catre unii dintre noi.
Desigur, vorbim intre noi, insa "verba volant, scripta manent"...
Multumesc!
Acum se poate cu formatul pdf. Cand intampinati probleme in utilizarea forumului,ma anuntati si incerc sa rezolc cat pot de repede.
EL84_SE Instructiuni de realizare..pdf
(514.39 KiB) Downloaded 83 times

Iulian

Re: Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by Iulian » Thu Jun 09, 2016 5:07 pm

EL84_SE Instructiuni de realizare..pdf
(514.39 KiB) Downloaded 50 times

blue

Re: Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by blue » Thu Jun 09, 2016 7:07 pm

Un amplificator cu tuburi se poate face in doua moduri functie de comoditatea sau pretentile celui care doreste sa-l construiasca:
-Se copiaza dintr-o documentatie oarecare schema si eventualele detalii date de autor si aici includ teste, masuratori etc dar exista riscul ca acestea sa fie eronate uneori chiar intentionat aceasta fiind calea cea mai scurta insa trebuie acceptata incertitudinea finala
-Se proiecteaza pe etape amplificatorul functie de complexitate si putere insa in afara cunostintelor si experientei este obligatorie aparatura de masurare
O varianta la aceste metode ar fi simularea functionarii caz in care conteaza experienta d-lui Lazaroiu insa trebuiesc obligatori datele OT fiindca acuratetea simularii este data in principal de acesta

Iulian

Re: Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by Iulian » Thu Jun 09, 2016 7:31 pm

Cred ca intiatorul se referea la lucrurile de baza in ce priveste cablarea,traseele de alimentare,semnal,etc,pozitionarea pe sasiu a principalelor componente.
Abordarea de catre amator nu permite efectuare diverselor simulari,masuratori cu osciloscop. Ma rog,putini amatori au dotarea completa iar abordarea constructiei unui amplif pe tuburi ,cand schema este deja simulata si detaliata,poate fi dusa la final cu strictul necesar.

blue

Re: Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by blue » Thu Jun 09, 2016 11:01 pm

Stiu ca pentru incepatori exista anumite limitari legate de aparatura si experienta dar abordarea metodelor facile este fundamental gresita si voi explica de ce.
Un amplificator cu tuburi necesita din start doua OT-uri si daca un proiect oarecare este nereusit din cauza erorilor schemei folosite, acestea ar trebui schimbate sau inlocuite, oare cine isi permite asa ceva ? Apoi o simulare descrie functionarea in primul rind mulata pe performantelor OT si respectarea cu strictete a tensiunilor si a bias-ului in REGIM DINAMIC adica dupa ce blocul de alimentare este considerat rigid iar raspunsul in frecventa si THD este verificat, dar cu ce ?
Un OT se construieste cu truda sau bani multi pusi la bataie, solutia ar fi un OT universal cu prize multiple in secundar si primar folosit doar pentru masuratori care sa permita selectarea adaptarii optime data de simulare de pilda
Apoi unii constructori entuziasti tind sa faca amplificatoare in serie compensind masuratorile cu pareri subiective asupra sunetului fara sa tina seama de chestiunile subtile amplificator-incinta , RN ca panaceu universal etc
Lipsa aparaturii este doar o scuza, nu cred ca un generator, mV de c.a. sau un osciloscop pot fi o problema din moment ce prin anii 70' eu si alti constructori ne-am confectionat cumva aceste aparate care astazi sint banal de achizitionat sau construit, cum sa faci ceva fara sa masori bazindu-te doar pe povestile NET-ului ? este de-a dreptul ridicol...

Petru

Re: Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by Petru » Fri Jun 10, 2016 8:18 am

Atasez si eu un material despre circuitul de masa si bucle de masa. E foarte multa teorie, eu unul mi-am prins urechile... :)
Attachments
CEM-cuplaj masa.pdf
(328.26 KiB) Downloaded 53 times

panda

Re: Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by panda » Fri Jun 10, 2016 12:53 pm

Ce ar fi sa o luam mai cu blandete? Sa incepem cu asezarea celor 2 transformatoare pe sasiu;procedura este extrem de simpla si anume DUBLU PERPENDICULAR, adica tolele si bobinele trebuie sa fie perpendiculare .Acum cum le asezam corect dupa ce le-am pus perpendicular;asezam cele 2 trafuri la distanta stabilita pe sasiu[fara sa le fixam inca]alimentam NUMAI PRIMARUL TRAFULUI DE RETEA,iar in secudarul celui de iesire cuplam o casca sau un difuzor mic[nu conteaza impedanta]Pozitionam acum cele 2 trafuri pana nu se va auzi zgomotul de 50hz din difuzor sau casca;inductie mutuala] si aceea va fi pozitia definitiva de fixare.Daca avem un osciloscop,cuplam sonda in secundar si procedam la fel ca in prima situatie pana obinem o linie perfecta pe ecran,evident cu amplitudine maxima pe osciloscop.Simplu si eficient;incercati si va asigur ca metoda functioneaza perfect.Succes!!

blue

Re: Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by blue » Fri Jun 10, 2016 1:11 pm

Am postat cite ceva despre regulile de evitare a buclei de masa insa postarea s-a facut cred eu ,in acelasi timp cu @panda...

Petru

Re: Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by Petru » Fri Jun 10, 2016 1:18 pm

Multumim, @panda, o metoda simpla si eficienta pentru a reduce brumul la indemana oricui!

Iulian

Re: Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by Iulian » Fri Jun 10, 2016 1:43 pm

Eu am descoperit chestia asta cand lipeam firele pe traful de iesire,difuzorul fiind deja lipit pe secundar. Cand puneam letconul.auzeam brumul.
Apoi am luat traful de filament si-l plimbam in jurul lui.

Petru

Re: Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by Petru » Sun Jun 12, 2016 1:27 am

Inca 3 exemple de "asa nu" si "asa da".
Attachments
Masa.jpg

Iulian

Re: Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by Iulian » Wed Aug 03, 2016 11:35 pm

Un topic uitat....

Petru

Re: Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by Petru » Thu Aug 04, 2016 6:04 am

Ehh, ca mai toate, de altfel...lumea-i la mare, la cosit, mai acus la cules...sa vezi la iarna inspiratie, cand se suna stingerea la ora 18.00 in fata sobei c-o canuta de vin fiert si doua nuci...

edywheazel

Re: Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by edywheazel » Tue Aug 09, 2016 5:43 am

Legat de masa si buclele aferente, un material interesant se gaseste aici: http://www.valvewizard.co.uk/Grounding.html
E vorba in principiu de amplificatoare de chitara, dar informatia este utila si pt. cele Hi-Fi.

Iulian

Re: Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by Iulian » Tue Aug 09, 2016 7:25 am

Acum e si aici.
Attachments
Grounding.pdf
(610.75 KiB) Downloaded 53 times

George

Re: Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by George » Thu Sep 29, 2016 1:16 pm

Inca doua pdf-uri despre legaturile la masa si evitarea buclelor de masa in amplificatoarele cu tuburi.
Attachments
Star Grounding in Tube Amplifiers.pdf
(239.68 KiB) Downloaded 36 times
Grounding in Valve Amplifiers.pdf
(129.69 KiB) Downloaded 40 times

George

Re: Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by George » Sat Oct 08, 2016 3:44 am

panda wrote:Ce ar fi sa o luam mai cu blandete? Sa incepem cu asezarea celor 2 transformatoare pe sasiu;procedura este extrem de simpla si anume DUBLU PERPENDICULAR, adica tolele si bobinele trebuie sa fie perpendiculare .
Adica asa:
Attachments
90 grade.png

panda

Re: Cum se face un amplificator cu tuburi

Unread post by panda » Sat Oct 08, 2016 6:18 pm

Perfect!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest