Cum se masoara riplul la o sursa anodica?

Post Reply
User avatar
Dinu
Posts: 51
Joined: Mon Feb 04, 2019 12:02 pm

Cum se masoara riplul la o sursa anodica?

Unread post by Dinu » Thu Mar 21, 2019 2:54 pm

Cum osciloscopul meu facea figuri de prea multa munca pe raft, l-am reperat si vreau sa-l pun la treaba. Am citit pe ici colo despre ce vreau sa fac, cum am precizat si-n titlul topicului.
N-am inteles mare lucru, de aceea va intreb, asa pe romaneste, cum se masoara riplul la o sursa de tensiune mare?
Nu ma supar daca si desenati :D

User avatar
DanMinciu
Posts: 401
Joined: Tue Jul 03, 2018 2:18 pm

Re: Cum se masoara riplul la o sursa anodica?

Unread post by DanMinciu » Thu Mar 21, 2019 3:14 pm

Prin condensator... intre + sursa si firul cald al sondei se pune un condensator de 0,3..0,6uF iar intre firul cald su masa un rezistor de 100-150k.
Apoi plaja de masura se poate reduce spre valori de ordinul zecilor de mV.
Teoretic intrarea osciloscopului pusa pe AC ar trebui sa inserieze acel condensator... de obicei e ceva la 250-300Vca, ceea ce este cam putin.
Pentru asemenea lucruri as propune sa schimbi cond. de intrare din osciloscop cu unul bun, la 650-100Vca cu aceeasi capacitate.
osciloscop.png
Asta -i de la oscilo-chinezismul meu ST16...

Ca principiu, masurarea nu are nimic deosebit fata de faptul ca trebuie eliminata componenta continua(ex.400V) din semnalul de masura. De aia se pune condensator. Rezistenta se pune pentru a incarca initial condensatorul deoarece impedanta mare a osciloscopului nu permite curent suficient pentru incarcarea cond. si acesta se manifesta ca un conductor...(prin el va trece curent pana se incarca) si vei avea potential periculos pentru viata FET-urilor de la intrarea osciloscopului
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Dinu
Posts: 51
Joined: Mon Feb 04, 2019 12:02 pm

Re: Cum se masoara riplul la o sursa anodica?

Unread post by Dinu » Thu Mar 21, 2019 3:26 pm

Fa un desen ca pricep mai greu. Cuvintele multe imi provoaca ameteli iar in osciloscop nu umbu, sa fie clar.
Conzi gasesc, pana la 450v, de la 2,2uF pana la 330uF. Rezistente, asisderea. Nu prea inteleg cu masa sursei, masa osciloscopului, impamantarea...
Unii zic ca face poc si trosc daca nu am traf separator la alimentarea agregatului, care , evident, are traful lui. :D

User avatar
DanMinciu
Posts: 401
Joined: Tue Jul 03, 2018 2:18 pm

Re: Cum se masoara riplul la o sursa anodica?

Unread post by DanMinciu » Thu Mar 21, 2019 5:27 pm

Uite-asa...
C si R cum am discutat in postul anterior...
Mas.png
..nu face poc decat daca ai + sursei legat la pamantarea prizei... Daca intri prin traf nu conteaza... daca - este legat la pamantare, e ok.
Altfel zis ar fi bun un trafo separatie de 250-400VA pentru alimentarea MONTAJULUI MASURAT. Nu a osciloscopului...
...sa nu zici ca ce-i cuibul ala de vrabii...e osciloscopul...
C si R din reteaua de masura nu din filtrul CLC desenat...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Dinu
Posts: 51
Joined: Mon Feb 04, 2019 12:02 pm

Re: Cum se masoara riplul la o sursa anodica?

Unread post by Dinu » Thu Mar 21, 2019 5:45 pm

Asta-i tot?
Pai unii scriu romane despre masura ce vreau s-o fac. Cu trafuri intre sursa si osciloscop, o turma de rezistente, sonde 1/100 , divizoare rezistive, flori de camp...
Deci vreau sa masor riplul la 350v si la un curent din ce in ce mai mare ,pana la o valoare acceptabila a impricinatului. Ramane de vazut pana unde.

User avatar
DanMinciu
Posts: 401
Joined: Tue Jul 03, 2018 2:18 pm

Re: Cum se masoara riplul la o sursa anodica?

Unread post by DanMinciu » Thu Mar 21, 2019 5:52 pm

Pai n-ai nici o treaba cu curentul... acolo iti trebuie consumator. Ala care sa traga curentul din sursa.
Apoi tu ai nevoie de ceva care sa masoare intre 10mV cap-scala si 300V cap-scala. In c.a.
pasul 3 este sa izolezi componenta continua de semnalul util(riplul) asta o face condensatorul. pe langa el, rezistorul si eventual 1-2 diode obisnuite care sa limiteze la 1,2V valoarea maxima la intrarea aparatului care va masura. Sa nu-l bulesti...
pasul 4 este masurarea. pornesti montajul de test, conectezi osc. si vezi ce vezi... apoi micsorezi scala(valoarea x cap-scala) 10v/div, 1v/div...etc
pana observi ceva pe osc. Evaluezi ce este acolo si ala-i riplul: 2,5 div x 0,01V/div=0,025V... Simplu!
Chestia cu trafo separatie tine de protectia muncii.

...Si vezi ca-mi trebuie voltmetru de c.a.? de ce sa ma zgaiesc pe osciloscop cand acul imi zice direct valoarea efectiva(RMS)?...
Osciloscopul e ca sa evaluezi defazaje(Lissajoux), forme de unda, mai putin pentru valori absolute...

User avatar
Dinu
Posts: 51
Joined: Mon Feb 04, 2019 12:02 pm

Re: Cum se masoara riplul la o sursa anodica?

Unread post by Dinu » Thu Mar 21, 2019 7:07 pm

Am devenit mai prost decat la inceputul topicului. :?
O mai rumeg maine ca acum sunt cam obosit si cu cateva corabii sub nivelul apei. Am cam pricipit ce zici si mi-am adus aminte de o simulare cu PSUD, unde erau insiruite toate valorile dupa fiecare condensator.

User avatar
flomar60
Posts: 69
Joined: Sat Jun 30, 2018 5:46 pm

Re: Cum se masoara riplul la o sursa anodica?

Unread post by flomar60 » Thu Mar 21, 2019 9:32 pm

Am facut si eu masuratori de riplu...aici:http://www.pentodaforum.ro/viewtopic.php?f=80&t=228...poate ajuta....spor!

User avatar
Csu
Posts: 43
Joined: Sat Jun 30, 2018 4:56 pm

Re: Cum se masoara riplul la o sursa anodica?

Unread post by Csu » Thu Mar 21, 2019 9:46 pm

Dinu wrote:
Thu Mar 21, 2019 5:45 pm
Asta-i tot?
Pai unii scriu romane despre masura ce vreau s-o fac. Cu trafuri intre sursa si osciloscop, o turma de rezistente, sonde 1/100 , divizoare rezistive, flori de camp...
Deci vreau sa masor riplul la 350v si la un curent din ce in ce mai mare ,pana la o valoare acceptabila a impricinatului. Ramane de vazut pana unde.
Se poate și direct, 350V e o tensiune care nu ridică probleme pentru un osciloscop. (consultând manualul osciloscopului veți vedea ”Max imput voltage +/- XXXV (deobicei 500-600V; +/-250-300V)+ peack AC,” comutat pe AC nu ar trebuii să vă creeze probleme.
În mod normal, masa osciloscopilui este legat la înpământarea rețelei, masa sursei legată la masa osciloscopului nu ar trebuii să creeze promleme.

User avatar
Dinu
Posts: 51
Joined: Mon Feb 04, 2019 12:02 pm

Re: Cum se masoara riplul la o sursa anodica?

Unread post by Dinu » Thu Mar 21, 2019 10:34 pm

@flomar60 uitasem de acel topic, taman eu.
@csu caut manualul osciloscopului.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest